5 Vektorrum

For et legeme skal vi nu introducere begrebet -vektorrum, der betegner en mængde, hvorpå der er defineret en addition og en skalarmultiplikation, som vi kender det fra . De vigtigste og simpleste eksempler på -vektorrum er dermed mængderne .
I første omgang skal vi gøre os klart, hvad vi skal mene med begreberne addition og skalarmultiplikation. Grundlæggende er begge begreber blot visse afbildninger med passende naturlige egenskaber; dvs. egenskaber der ligner dem, som vi er vant til fra . Addition defineres ud fra en afbildning
hvor vi minder om, at består af mængden af par , for . Vi kan derfor tænke på som en måde, hvorpå man ud fra to givne elementer og i opnår et nyt element i . Elementet betegnes sædvanligvis med den simplere notation , og omtales som summen af og . Tilsvarende er skalarmultiplikation defineret ud fra en afbildning
hvor betegner mængden af par , hvor og . Med andre ord, er skalarmultiplikation en måde, hvorpå man til en skalar og et element i kan knytte et nyt element i . Vi anvender her den simplere notation for (til tider skriver vi endda blot ). Før vi kan omtale og som hhv. en addition og en skalarmultiplikation, så kræves det, at visse identiteter er opfyldt. Dette er netop indholdet af den præcise definition af et -vektorrum:
[Vektorrum] Et -vektorrum består af en mængde samt to afbildninger og som ovenfor. Derudover så skal der eksistere et element , så følgende egenskaber er opfyldt:
  1. , (den kommutative lov)
  2. , (den associative lov)
  3. , (eksistens af neutral element)
  4. , (eksistens af inverse elementer)
  5. , (en distributiv lov)
  6. , (en distributiv lov)
  7. , (en associativ lov)
  8. .
Selvom et -vektorrum dermed både består en mængde samt to kompositioner, addition og skalarmultiplikation, så vælger vi sædvanligvis blot at betegne vektorrummet med . Dette skyldes, at addition og skalarmultiplikation sædvanligvis er givet ud fra sammenhængen. F.eks. betegner altid -vektorrummet med addition og skalarmultiplikation givet som i Afsnit A.1. Tilsvarende omtaler man ofte blot som et vektorrum, fremfor et -vektorrum, hvis det tilhørende legeme er givet ud fra sammenhængen.
Fremover anvender vi en notation, hvor skalarmultiplikation er prioriteret højere end addition. Udtryk af formen: for og (jf. Bemærkning A.2), er dermed ikke tvetydige, men skal opfattes som summen af med . Notationen er dermed i overensstemmelse med den notation, som vi er vant til fra .
Elementet i Definition 5.1 omtales som et neutralelement mht. addition eller blot som nulelementet. Det bemærkes, at der kun kan eksistere ét neutral element, idet hvis opfyldte samme egenskaber som , så ville
hvor vi undervejs har brugt egenskaberne (a.) og (c.) i Definition 5.1. Såfremt vi ønsker at specificere det bagvedliggende vektorrum , så anvender vi også notationen om . Det såkaldte additive inverse element i (d.) er tilsvarende entydigt bestemt ud fra , idet ethvert andet element med tilsvarende egenskaber ville opfylde, at
Notationerne og opfører sig samtidigt som man bør forvente, idet:
Lad betegne et vektorrum og betegne et neutral element som beskrevet i Definition 5.1. For ethvert gælder der, at
  1. , hvor betegner nulelementet i .
  2. , for alle .
  3. .

Bevis

Udsagn (1.): Lad betegne . Ifølge egenskab (f.) i Definition 5.1 gælder, at
Dermed
som ønsket.
Udsagn (2.): Dette følger fra, hvad vi just har vist samt regneregler for vektorrum:
Udsagn (3.): Ifølge udsagn (1.), som vi allerede har vist, så gælder der, at
Dermed opfylder den samme egenskab som , og pga. entydigheden af additive inverse elementer, så må .
Identiterne i Definition 5.1 gør, at vi kan regne med addition og skalarmultiplikation, som vi er vant til det fra . Vi vælger derfor også at anvende notationen om summen , der, ifølge det just viste resultat, også er lig . Følgende resultat omhandler andre naturlige egenskaber ved vektorrum. Vi overlader beviset herfor til læseren som en simpel og lærerig opgave.
Lad og betegne elementer i et vektorrum . Så gælder der:
  1. Hvis så er .
  2. Hvis så er .
Følgende er eksempler på vektorrum:
  1. Mængden med addition og skalarmultiplikation som beskrevet i Afsnit A.1 er et -vektorrum ifølge Proposition A.7. Idet vi kan identificere med , så er specielt et -vektorrum.
  2. Mængden af matricer med addition og skalarmultiplikation som defineret i Kapitel 3 er et -vektorrum ifølge Proposition 3.3.
  3. Mængden af polynomier med koefficienter i et legeme med uendeligt mange elementer er et -vektorrum, såfremt addition og skalarmultiplikation defineres som i Afsnit B.1.
  4. Lad betegne en ikke-tom mængde og betegne et -vektorrum, og definer herudfra mængden
    Så er et -vektorrum med addition defineret ved
    og skalarmultiplikation defineret ved
    I begge definitioner har vi udnyttet, at addition og skalarmultiplikation giver mening indenfor . Bemærk, at funktionen i der antager værdien overalt er neutralelementet i vektorrummet . Dermed må den inverse funktion til et være givet ved
    Vi overlader de resterende detaljer til læseren.
  5. En mængde bestående af et enkelt element kan opfattes som et -vektorrum, hvis vi definerer addition ved
    og skalarmultiplikation ved
    Dette vektorrum kaldes også nulvektorrummet.
  6. Hvis og er -vektorrum, så kan mængden naturligt opfattes som et -vektorrum. Elementerne i er par bestående af elementer og . Vi definerer da addition og skalarmultiplikation koordinatvis; dvs. ved:
    for alle og . Neutralelementet er da , mens det inverse element til er . Vektorrummet defineret på denne måde kaldes også for produktet af og . Såfremt , så skriver vi også om . Mere generelt er et -vektorrum, såfremt hver af 'erne, for , er et -vektorrum. Her angiver mængder af tupler med , for . Notationen anvendes desuden om vektorrummet ( kopier af ). Bemærk, at denne notation er konsistent med notationen , såfremt vi identificerer rækkevektorer med de tilsvarende søjlevektorer.
  7. Ifølge ovenstående så er et -vektorrum. Men vi kan også opfatte som et -vektorrum. Som addition der kan vi anvende den almindelige addition, som vi har på legemet . Skalarmultiplikationer er givet ved, at hvis og , så sættes skalarproduktet blot lig produktet af og som elementer i .

5.1 Underrum

En delmængde af et -vektorrum kaldes stabilt overfor addition, hvis summen er indeholdt i , såfremt og er elementer i . I givet fald, så definerer addition på en afbildning
Tilsvarende så kaldes stabilt overfor skalarmultiplikation, hvis såfremt og . I givet fald opnås en afbildning
Lad betegne en delmængde af et -vektorrum . Hvis og samtidig er stabil overfor addition og skalarmultiplikation, så definerer , sammen med funktionerne og , et -vektorrum.

Bevis

Vi skal tjekke, at egenskaberne (a.)-(h.) i Definition 5.1 er opfyldt for . For egenskab (a.) skal vi f.eks. tjekke, at
Men idet er en delmængde af , så kan vi opfatte (5.10) som en identitet i . Udnytter vi samtidig at er et vektorrum, og at addition og skalarmultiplikation på er induceret fra de tilsvarende begreber for , så ser vi at (5.10) er opfyldt. Tilsvarende viser man, at egenskaberne (b.), (c.) samt (e.)-(h.) i Definition 5.1 er opfyldt for . Endelig vil egenskab (d.) være opfyldt, hvis blot er indeholdt i , så snart er et element i . Dette følger fra udsagn (3.) i Proposition 5.2, idet er stabilt overfor skalarmultiplikation og dermed indeholder .
Vi definerer nu:
[Underrum] Et underrum af et -vektorrum er en delmængde af , der indeholder og som er stabil overfor addition og skalarmultiplikation. Dvs. at en delmængde af er et underrum når
  1. .
  2. For alle er .
  3. For alle og alle er .
Vi opfatter, i givet fald, som et -vektorrum via den inducerede addition og skalarmultiplikation fra (jf. Sætning 5.5).

Hvilke af følgende delmængder af det reelle vektorrum er underrum.
  1. Hvis er et -vektorrum, så er og underrum af . At er et underrum, er oplagt. At er stabil overfor addition og skalarmultiplikation, følger fra identiteten
    idet er et neutralelement, samt idet
    jf. Proposition 5.2.
  2. Lad betegne løsningsmængden til et homogent lineært ligningssystem , med . Vi påstår, at er et underrum i . I første omgang indeholder elementet . Lad nu og betegne elementer i . Så vil
    Ifølge regneregler for matrixmultiplikation har vi derfor, at
    og vi konkluderer, at . Tilsvarende har vi, at , for , idet
    Samlet set så besidder egenskaberne for at være et underrum af -vektorrummet . Vi kalder også for nulrummet for matricen , og betegner denne mængde med notationen .
  3. En delmængde af -vektorrummet er et underrum, hvis delmængden indeholder (dvs. funktionen der antager værdien overalt), og delmængden er stabil overfor addition og skalarmultiplikation. Hvis f.eks. er et interval indenfor , så vil delmængden
    af kontinuerte funktioner være et underrum af . Stabiliteten følger, idet og er kontinuerte funktioner, hvis og betegner kontinuerte funktioner, og er et reelt tal. Derudover er nulfunktionen på kontinuert og dermed et element i . Tilsvarende vil, hvis er et åbent interval i , delmængden af gange kontinuert differentiable funktioner være et underrum i . Faktisk vil være et underrum af ethvert for . Fællesmængen af alle underrum , , kaldes for mængden af vilkårligt ofte differentiable funktioner, og betegnes . Da er et underrum i alle , for .
  4. Lad betegne en mængde. Enhver funktion
    bestemmer to reelle funktioner
    så identiteten
    er opfyldt for alle . Vi kalder og for hhv. realdelen og imaginærdelen af , og anvender også betegnelserne og herfor. Såfremt betegner et åbent interval i , så definerer vi som delmængden af bestående af funktioner opfyldende, at
    Tilsvarende defineres . Delmængderne og er dermed underrum af . Tilsvarende kan vi definere underrummet af kontinuerte komplekse funktioner på et arbitrært interval .
  5. Vektorrummet af reelle polynomier er et underrum af -vektorrummet . Faktisk er et underrum af alle og dermed også af .
  6. Mængden af reelle polynomier af grad er et underrum af . Tilsvarende gælder hvis erstattes af .
  7. De eneste underrum af er og . Lad nemlig betegne et underrum i , og vælg forskellig fra . Så
    for alle .
  8. Lad betegne produktet af to -vektorrum og som defineret i Eksempel 5.4. Hvis betegner et underrum i , så kan på oplagt vis betragtes som en delmængde af mængden . Som sådan er et underrum; faktisk er det som vektorrum identisk med produktet af og .

Quiz

Lad betegne -vektorrummet af kontinuerte reelle funktioner, . Hvilke af følgende delmængder af er underrum?
.
.

5.2 Span

I det følgende betegner et -vektorrum, og betegner en samling af elementer i . Vi ønsker at undersøge, hvilke elementer i man kan konstruere ved at anvende operationerne addition og skalarmultiplikation på 'erne. I den forbindelse defineres:
[Linearkombination] Et element i vektorrummet kaldes en linearkombination af , hvis der eksisterer skalarer , så
I givet fald anvender vi også den korte notation .
Bemærk, at betingelserne (a.)-(h.) i Definition 5.1 (faktisk alene (a.) og (b.)) sikrer, at notationen ikke kan opfattes tvetydigt.
Betragt det reelle vektorrum og vektorerne
En linearkombination af er et element i på formen
for . En linearkombination af og er et element i på formen
for . Ethvert element i er dermed en linearkombination af og . Derimod er ikke alle elementer i en linearkombination af alene.
[Span] Mængden af alle linearkombinationer af kaldes for spannet af elementerne , og betegnes med
Bemærk, at alene afhænger af elementerne og ikke af deres rækkefølge.
Det følgende resultat viser, at ikke blot er en delmængde af , men faktisk udgør et underrum af . Tilmed er det mindste underrum, der indeholder alle 'erne. Mere præcist:
Mængden udgør et underrum i indeholdende alle elementerne , for . Ethvert underrum af indeholdende , for alle , vil indeholde som delmængde.

Bevis

Jf. Proposition 5.2(1.), så vil
være neutralelementet i . Specielt indeholder elementet . Herudover gælder der, at
samt
jf. regnereglerne i Definition 5.1. Vi konkluderer hermed, jf. Definition 5.6, at er et underrum af . At indeholder , for , følger af identiteten
Lad nu betegne et underrum af , som indeholder alle , for . Dermed indeholder ethvert element på formen for , og specielt indeholder da alle endelige summer af elementer af denne form. Alle linearkombinationer af 'erne er dermed indeholdt i , og vil derfor indeholde som delmængde.
Såfremt , så siger vi, at mængden udspænder , og vi omtaler som en udspændende mængde. I givet fald, så er den udspændende mængde blot en ud af mange mulige udspændende mængder for . F.eks. vil da også være udspændt af elementerne , hvor betegner et arbitrært element i .

Quiz

Som beskrevet i Eksempel 3.13 så er løsningsmængden for det homogene ligningsystem
lig mængden af vektorer på formen
hvor . Specielt er
og
en udspændende mængde for .
I Eksempel 5.10 fandt vi, at var udspændt af de to vektorer
men at ikke kunne udspændes af alene.
Såfremt er udspændt af en endelig mængde, så er det ofte interessant at afgøre, hvor mange elementer man kan nøjes med i den udspændende mængde. Dette minimale antal kan anvendes som et mål for størrelsen af , og udgør grundlaget for dimensionsbegrebet for vektorrum, som vi nu vil definere.
[Dimension] Lad betegne et -vektorrum. Vi definerer da:
  1. Hvis , så siger vi, at har dimension .
  2. Hvis er forskellig fra og kan udspændes af elementer, men ikke af færre end elementer, så siger vi, at dimensionen af er lig .
  3. Hvis ikke kan udspændes af en endelig mængde, så siges at have uendelig dimension.
Dimensionen af betegnes med . Hvis har uendelig dimension skriver vi .
  1. Et vektorrum med er nødvendigvis lig .
  2. Et vektorrum har dimension , hvis og kan udspændes af blot et element.
  3. Lad , for , betegne vektoren hvis 'te koordinat er lig , mens de resterende koordinater er lig . Idet
    så vil være udspændt af elementerne . Specielt er dimensionen af maksimalt lig . Senere viser vi, at dimensionen af faktisk er lig .
  4. Betragt en endelig samling af polynomier forskellige fra nulpolynomiet. Lad betegne den maksimale grad af 'erne. Så vil være indeholdt i underrummet , og vi har dermed, ifølge Lemma 5.12, at
    Idet ikke udgør hele mængden , så kan 'erne dermed ikke udspænde . Vi konkluderer, at -vektorrummet af reelle polynomier har uendelig dimension; altså .

Quiz

Lad betegne et -vektorrum og lad . Da vil det altid gælde, at
.

5.2.1 Matrixprodukter og linearkombinationer

Vi vil nu beskrive en ekstrem vigtig sammenhæng mellem linearkombinationer og matrixproduktet. Betragt en matrix , med søjler betegnet med . Så
Matrixprodukter af formen , for , kan dermed opfattes som linearkombinationer af søjlerne i . Faktisk ser vi, at
Underrummet (5.24) i kaldes også for søjlerummet for og betegnes fremover med (notationen er forklaret ud fra den engelske betegnelse range for søjlerummet). Vi bemærker:
Et lineært ligningssystem har en løsning hvis og kun hvis .

Bevis

At betyder, jf. (5.24), at er på formen for et passende . Men dette er netop betingelsen for, at har en løsning.
At løse ligningssystemet svarer i den forbindelse til at bestemme alle mulige måder at opskrive som en linearkombination af søjlerne i .
.

Bevis

I Eksempel 5.16(c.) har vi allerede bemærket, at kan udspændes af elementer. Vi skal dermed kun vise, at ikke kan udspændes af færre end elementer.
Antag at er udspændt af elementer ; dvs. antag, at
Lad nu betegne matricen, hvis 'te søjle er lig , for . Så implicerer identiteten (5.25), at vil have en løsning for ethvert , jf. Lemma 5.18.
Lad nu betegne den 'te søjle i identitetsmatricen , og lad , for , betegne en løsning til det lineære ligningssystem . Lad herefter betegne matricen, hvis 'te søjle er , for . Så gælder der, at
Vi påstår nu, at det homogene lineære ligningssystem kun har nulvektoren som løsning. Antag nemlig, at er en løsning til ; dvs. at . Så vil
som ønsket.
Idet kun har nulvektoren som løsning, så implicerer Proposition 1.18 nu, at som påstået.

Quiz

Lad Mat betegne en matrix med søjler Angiv et , der løser det lineære ligningssystem , når
Dit svar: Det er en